İğne Orucu Bozar mı?
Ramazan ayında Müslüman olan kişiler oruç tutmaya başlarlar. Oruç tutulduğu dönemde her türlü davranışa dikkat etmek gereklidir. Sahurdan sonra niyet edilerek iftara kadar yeme ve içme son bulur. Tabi yeme ve içme dışında da dikkat edilecek hususlar vardır.
Hastalık veya benzeri durumlardan dolayı oruçluyken iğne yaptırmanız gerekebilir. Bu durumun orucu bozduğu düşünülebilir. Ancak bu durumun orucu bozması söz konusu değildir. Tabi yapılan iğnenin besin değeri olmaması lazımdır. Yani vücuda besin değeri olan bir şeyin girmemesi gerekir. Aksi halde oruç bozulur. Bu yüzden yapılan iğnenin ne olduğunu bilmek gerekmektedir.
Örneğin koronavirüs gibi aşıların besin değeri yoktur. Bu tip iğne veya aşıları rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Genellikle normal iğnelerin besin değeri yoktur. Oruçluyken bu iğneleri rahatlıkla yaptırma şansınız vardır.
Diyanet’in Açıklamasına Göre Oruçluyken İğne Yaptırılır mı, Aşı Olunur mu?
Oruçluyken iğne veya aşı yaptırmak için diyanetin de açıklaması vardır. Bu açıklamaya göre oruçluyken vücuda besin girmemesi gerekmektedir. Bu yüzden içeriğinde besin bulunmayan iğnelerin yapılması orucu bozmaz. Tabi iğne orucu bozmasa da serum ve kan vermek orucu bozabilir.
O yüzden bunları iyi bir şekilde ayırt etmek gerekmektedir. Eğer herhangi bir aciliyeti yoksa iğne ve aşıları iftar ile sahur arasında yaptırmanız daha uygundur. Bu şekilde daha garantili bir yol seçilmiş olur. Oruçlu olduğunuz süre boyunca dikkatli ve duyarlı hareket ederek orucunuzu sağlıklı bir şekilde tutabilirsiniz.
Gargara Orucu Bozar Mı? Diyanet’in Açıklaması… Oruçluyken Gargara Yapılır Mı?