Vitamin deposu olan brokoli oldukça lezzetli bir tada sahiptir. Gelişim döneminde çocuklarınızın tüketebileceği sebze çeşitlerinden birisidir ve birçok faydası bulunur. En önemli özelliği dilediğiniz gibi tüketilebilmesidir. Yemeklerinizde kullanarak sebze tüketimini artırabilirsiniz. Sabah kahvaltılarında brokoli salatası da yapabilirsiniz. Sağlıklı ve lezzetli olması nedeniyle herkesin sevebileceği besinlerden biridir. Kanser gibi kronik rahatsızlıklar için de tavsiye edilir. Tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir. İçeriğinde bulunan lif ve C vitamini sayesinde tok tutan özelliğe de sahiptir. Diyet listelerinizde brokoli tercih ederek öğünlerinizi azaltabilirsiniz. Haftada 2 kez tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. İçeriğinde bulunan K vitamini ile kan değerlerinizi düzene sokarak kan pıhtılaşmasını önleyebilirsiniz.
Brokoli nasıl tüketilir?
Çeşitli yararlarıyla brokoli popüler sebzelerden biridir. Tüketim şekilleri de farklılık gösterir. Pişirerek tüketebileceğiniz gibi haşlayarak ya da yağda kızartarak da tüketebilirsiniz. Brokolinin bulunduğu birçok tarif bulunur. Sulu yemek sevenler için yemeklerinizin içerisinde kullanarak faydalarından yararlanabilirsiniz. Çocuklarınızın tüketebilmesi için de çeşitli tarifler bulunmaktadır. Brokoli üzerine kaşar ve yoğurt ilave ederek çocuklarınızın tüketmesini sağlayabilirsiniz. Brokoli detoks sularına ya da smoothielere de eklenebilir.
Besin değerini ve yararlarını kaybetmemesi için genellikle buharda pişirilmesi önerilir. Kaynar suyun içerisine belirli miktarda brokoli koyarak yumuşamasını ve pişmesini sağlayabilirsiniz. Damak zevkinize göre soslayarak tüketebilirsiniz. Genellikle yoğurt veya salatalı soslar ile tüketilebilmektedir. Brokoli üzerine limon ilave ederek de tüketebilirsiniz.
Brokoli yoğurt ile yenir mi?
Brokoli yoğurtla da tüketilebilen bir sebzedir. Brokoli yoğurt işle tüketildiğinde farklı bir lezzet ortaya oluşur. Kanser gibi rahatsızlıkların tedavisinde yoğurt ile brokoli tüketimi önerilir. Mide ve vücuttaki çeşitli bakterileri azaltmak için de yoğurt soslu brokoli tüketilebilir. Mide rahatsızlıklarınız ve hazımsızlık problemleri için de haşlanan brokoliye yoğurt ilave ederek yiyebilirsiniz. Brokoli ister haşlanarak istenirse de çiğ olarak yoğurtla birlikte tüketilebilir.
Çiğ brokoli nasıl tüketilir?
Çiğ olarak da tüketilebilen sebzelerden biridir. Evinizde yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Çiğ brokoli yerken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi brokolinin iyice temizlenmesidir. Sadece akan suda değil aynı zamanda sirkeli suda da bekleterek temizleyebilirsiniz. İyice temizlediğiniz çiğ brokolileri porsiyonlara ayırarak tüketebilirsiniz. Çiğ brokoli yoğurtla, humusla, limonla ya da nar ekşisi gibi çeşitli soslarla tüketilebilir.
Brokoli beyin sistemini güçlendiren özelliğiyle de güne zinde başlamanızı sağlar. Yaşlanmayı yavaşlatan sebzelerden biridir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için de brokoli tüketimi oldukça önemlidir. Meme kanseri için de tüketilmesi önerilen besinlerden biridir. Tansiyonu düzenleyen etkisiyle mutlaka tüketilmesi gerekir. Brokolinin faydalarından daha net bir şekilde yararlanmak için brokoliyi çiğ olarak tüketebilirsiniz.
Brokolinin gövdesi yenir mi?
Brokolinin gövdesi tüketilebilir. Gövdesi ya da sapları da brokolinin çiçekleri kadar sağlıklıdır. Brokoli sapları özellikle kemik yapısını güçlendirici bir etkiye sahiptir. Brokoli saplarını haşlayarak ya da çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi çorbalara ya da salatalara da ekleyebilirsiniz. Mide problemleri için de önerilen besinlerden birisi olan brokoliyi ve saplarını lezzeti ve çeşitli yararlarıyla istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Haşlayarak tükettiğiniz brokoli saplarının da su içerisinde fazla kalmamasına özen göstermeniz gerekir. Su içinde fazla kalan brokolinin tadı değişebilir ayrıca vitamin değerini kaybedebilir.
Brokoli içerisinde bulunan folik asit vücudun yenilenmesini de sağlar. Bu özellik brokolinin gövdesi yani sapları için de geçerlidir. Folik asit eksikliği olanların tüketmesi tavsiye edilir. Hücre üretimi ve hücre onarımı folik asit tüketilmesi gerekir. İlaç kullanmadan brokoli tüketimi ile vitamin eksikliklerini giderebilirsiniz. İçeriğinde bulunan lif ve potasyum sayesinde de çeşitli hastalıklara iyi gelir. Potasyum tüketiminizi ihmal etmemeniz için haftada iki defa brokoli tüketebilirsiniz. Çeşitli tariflerle sıkılmadan yemeklerinizin içerisinde de kullanabilirsiniz. Sağlıklı pişirme yöntemleri ile tüketmeniz tavsiye edilir. Mineral ve vitamin bakımından yüksek olan brokoli tüketim sıklığınızı doktorunuza başvurmanız önerilir.
Brokoli en sağlıklı nasıl pişirilir?
Brokolinin yararlarını kaybetmeden tüketmeniz gerekir. Bu nedenle tüketim şekline dikkat etmeniz gerekir. Brokolinin fazla pişirilmesi besinin yararlarının azalmasına sebep olur. Bu nedenle biraz piştikten hemen sonra tüketmeniz gerekir. Vitaminin gitmemesi için haşladığınız sudan brokoliyi ayırarak tüketmeniz gerekir. Brokoli vitamin bakımından oldukça zengindir.
Brokoli en sağlıklı haşlanarak buharda pişirilerek ya da çiğ tüketilebilir. Özellikle çiğ ya da buharda pişirilerek tüketilmesi besin zenginliği ve lezzet bakımından önerilir. Brokoli tüketirken taze olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle çok sararmış brokolileri tercih etmemeniz gerekir. Vitamin açısından taze ve mevsiminde tüketmeniz önemlidir. Brokolileri haşlarken suda fazla kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Brokoliyi en sağlıklı şekilde yemek için haşladığınız ya da buharda pişirdiğiniz brokoliye sos eklerken dikkat etmeniz gerekir. Nar ekşisi gibi kalorisi yüksek olan soslar brokolinin faydasını azaltabilir.
Brokoliyi kimler yememeli?
Brokoli çeşitli yararları sayesinde sıkça tüketilse de her bireyin tüketmemesi gerekir. Özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanların doktor kontrolü ile tüketmesi gerekir. Ciddi bir zararı bulunmayan brokolinin çeşitli yiyeceklerle tüketilmemesi gerektiği bilinir. Bağırsak problemleri olanların tüketim aşamasında dikkat edilmesi önerilir. Sık tüketildiğinde bağırsakları zedeleyebilir. Bağırsak hastalıkları olanların sıklıkla tüketmemesi gerekir. Tiroit hastalarının da brokoli tüketmeleri sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı gibi ilaç çeşitlerini kullananların da brokoli tüketimini azaltmaları gerekir.