Radye temel sorgulanıyor. Birçok vatandaş Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası Hatay’da yıkılan siteler ve evleri araştırıyor. Deprem sonrası yıkılan binalardan sonra temel çeşitleri, radye temel hakkında bilgileri gündemde. İşte radye temele dair bilgiler…
Bina temeli nedir?
Bina temeli, Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur. Kolon yüklerini, daha geniş bir alana yayarak radye temele aktarmak için yapılır. içerisinde kullanılabilir hacimler oluşturmak amacıyla yapılırlar. temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Radye temel, genelde zeminin emniyetli taşıma gücünün düşük olduğu durumlarda “münferit sömeller ile yapılan temel, yüzey alan hesaplarının binanın mimari alanının yarısından fazlasını işgal ettiği zaman” düşünülürler. Bu durumda çok büyük ihtimalle radye temel diğer sistemden daha ekonomik olur.
Radye temel nedir?
Bazı durumlarda diğer sistemlerden daha ekonomik olabilen ve bazı şartlarda yapılması uygun görülen bina temeli çeşidine radye temel denmektedir.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
Radya temel güvenilir mi?
Radye temel aşağıdaki durumlar ortaya çıktığında kullanılmaktadır. Bu durumlar şöyle sıralanmaktadır:
Deprem riski yüksek bölgelerde bina temelleri oluşturmada kullanılır.
Binanın yapılacağı zeminin güvenli taşıma gücü yoksa bu temel kullanılır.
Binanın yapılacağı temel ilgili binanın mimari yapısının yapılmasına izin vermiyorsa bu temel tercih edilir.
Yükü fazla olan tüm yapılarda bu temel kullanılır.
Yer altı sularının fazla olduğu yerlerde bu temel kullanılmaktadır.
Burada bahsedilen radye temel tek tür değildir. Dolayısıyla çeşitli türlere ayrılmaktadır.
Düz radye temel, kirişli temel, mantar şeklinde temel, ters kemer şeklinde temel, hücresel temel radye temel çeşitleridir. Bu radye temel çeşitleri bazı kriterlere göre kategorilere ayrılmaktadır. Bu kriterlerden biri de yüklerin zemine aktarılış şeklidir.