11.01.2023 12:57 Son Güncelleme:
Fırında çupra yapmak için kişilerin öncelikle çupraları iyi bir şekilde ayıklaması gerekmektedir. Daha sonrasında ise balıkları iyi bir şekilde yıkayarak, ortalama bir saat kadar çupraları süzmeye bırakması gerekmektedir. Sonrasında ise fırın tepsisi içerisinde hazırlıkları yaparak çupralarınızı hazırlamanız gerekmektedir. Fırında çupra yapmak için gerekli olan malzemeler ise şu şekildedir;
Fırında Çupra Tarifi
3 tane orta boy deniz çuprası.
2 adet büyük boy soğan.
7 diş sarımsak.
1 tane limon.
3 tane defne yaprağı ve tane karabiber.
Ortalama bir çay kaşığı toz tatlı biber.
5 yemek kaşığı zeytinyağı.
Bir tutam tuz.
Çupra Fırında Nasıl Yapılır?
Fırında çupra yapmak için kişilerin öncelikle soğanları doğraması gerekmektedir. Sonrasında ise soğanları tepsiye yatak olacak şekilde dizmesi gerekmektedir. Fırında çupra yapımı ise şu şekildedir;
Bir bıçakla balıkların üzerine ortalama bir, iki tane çizik atınız.
Balıkların içerisinde birer adet defne yaprağı yerleştiriniz.
Sonrasında ise balıkların içerisinde limon dilimi koyunuz.
Kalan dilimleri ise tekrardan balıkların üzerine yerleştiriniz.
Sonrasında ise zeytinyağını ve toz biberi güzel bir şekilde bir kasede çırpın.
Hazırlanan zeytinyağı karışımını balıkların üzerine güzel bir şekilde sürün.
En sonra olarak da kalan malzemeleri güzel bir şekilde balıkların üzerine serpiniz.
Önceden hazırlanan 180 derecelik fırında, ortalama kırk dakika boyunca pişiriniz.
Fırında Nasıl Kaç Derecede Pişer?
İyi bir çupra yapmak için fırınınızı mutlaka yirmi dakika öncesinden açmanız gerekmektedir. Özellikle üst fanın açık olması, balığa kıtırlık dokusu vermektedir. Bundan dolayı aşağıdaki adımları uygulayarak, lezzetli bir fırında çupra hazırlayabilirsiniz;
Fırında çupra için üst fan açık olacak şekilde fırını 180 dereceye getiriniz.
Yirmi dakika boyunca beklettiğiniz fırının ısısını kontrol ederek, balıkları fırına koyunuz.
Bununla beraber fırın içerisinde balıkları gözlemleyiniz, limon üzerinde yanmalar olması durumunda tepsiyi döndürerek eşit bir şekilde pişirebilirsiniz.
Ortalama kırk dakika içerisinde balıklarınız pişmiş olacaktır.
En Güzel Çupra Yapımı
Çupra balığı fırın içerisinde, mangalda veya ocak üstünde tavada pişirilebilir. Bununla beraber kişiler ızgara olarak da çupra balığını hazırlayabilirler. Çuprayı pişirmek için balığı güzel bir şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Sonrasında ise güzel bir şekilde yatay çizik atarak balığınızın net bir hava almasını sağlayınız. Kaliteli bir çupra hazırlamak için uygulamanız gereken adımlar ise şu şekildedir;
Fırında yapımın da mutlaka içerisinde soğan, sarımsak ve yağlı baharat karışımı ekleyiniz.
Izgara yapımında ise çok az bir zeytinyağı ve limonla marine ederek çuprayı pişirebilirsiniz.
Balığı kontrollü bir şekilde pişirerek daha iyi bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Çupra hangi alanda pişerse pişsin ortalama yarım saat, kırk dakika civarında hazır olmaktadır.
Tavada Çupra Yapımı
Tava pişirilecek olan çupralar için öncellikle, balıkların iyi bir şekilde ayıklanması gerekmektedir. Ayıklanan balıkların ortalama yarım saat boyunca süzülmeye bırakılması gerekmektedir. Tavada çupra yapmak için gerekli olan adımlar ise şu şekildedir;
Hazırlanan ve temizlenen çupraların tuz ve una bulanması gerekmektedir.
Hazırlanan çupraların üzerine bir, iki tane çizik atabilirsiniz.
Sonrasında ise öncesinde kızartılmış yağ içerisine balıkların konulması gerekmektedir.
Tavada çupra yaparken, ateşin ağır olmasına dikkat etmelisiniz.
Tavada çupralar ortalama on beş dakika içerisinde hazır olmaktadır.
Izgara Çupra Yapımı
Izgara içerisinde hazırlanan çupralar genel olarak birçok kişi tarafından beğenilmektedir. Öncelikle elinizde bulunan çupraları temizleyiniz. Daha sonrasında ise fırında hazırlayacağınız gibi balıkların üzerine çizikler atınız. Izgara çupra şu şekilde yapılmaktadır;
Izgarada çupra için, terbiye hazırlanması gerekmektedir ve terbiye içerisinde ortalama iki saat beklemesi gerekmektedir.
Terbiye için kişiler zeytinyağı, tuz, karabiber, maydanoz ve bir, iki diş sarımsak kullanabilirler.
Terbiye işleminden sonra buzdolabına koyarak balığı bekletebilirsiniz.
Sonrasında ise elektrikli veya normal mangal üzerinde 15 dakika içerisinde çupralarınızı hazırlayabilirsiniz.